Geografie

Mallorca is gelegen in het westelijke deel van de Middellandse zee, en mag zich het grootste eiland noemen van de Balearen,  met een totale oppervlakte van 3625 km² een lengte van 100km en een breedte van 70km, vergelijkbaar met de Nederlandse provincie Groningen. De kustlijn van Mallorca is 550km lang, vanuit Barcelona is het ongeveer 248 km naar Mallorca over zee.

Verschillende landschapsvormen

Mallorca wordt door de geologen verdeeld in zes landschapsvormen,

Serra de Tramuntana

De Serra de Tramuntana is een 15 kilometer brede bergkam met 11 bergtoppen boven de 1.000 meter hoogte. Deze bergkam ligt paralel aan de noordwestkust van het eiland.  Het hoogste punt van deze bergkam is 1445 meter en wordt de Puig Major genoemd.  Aan de kust  ligt in een kloof de haven van Sóller

Raiguer

Het gebied rondom de hoofdstad Palma is een overgangsgebied van het gebergte naar het vlakke land. Er is veel water, maar weinig gecultiveerde grond.

Plà de Mallorca

het centrale deel van Mallorca is heuvelachtig, het hoogste punt is de 542 meter hoge tafelberg Puig de Randa. Het gebied is uiterst geschikt voor landbouw welke dan ook rijkelijk aanwezig is. Vooral aardappelen, rijst, mais, en groente wordt in grote getallen geteeld. Verder tref je veel amandelplantages aan.

Llevant

In het oosten van Mallorca vindt je slechts drie bergtoppen hoger dan 500 meter, toch maakt het onderdeel uit van een heuvelachtig landschap al is het minder gesloten dan de Serra de Tramuntana, Langs de kust treft je diverse kleine natuur haventjes aan, en prachtige zandstranden.  Verder zijn er ook nog 3 groten te vinden, waaronder de beroemde groten van Ham

Migjorn

het zuidelijke deel van Plà de Mallorca wordt Migjorn genoemd, het gebied is vrij vlak ondanks het hoogteverschil tussen kust en bergen van ruim 500 meter. Ook hier speelt landbouw een belangrijke functie. vooral kapertjes worden hier geteeld.

Palma

In het zuidwesten van Mallorca opent zich de baai bij Palma, hier ligt ook de hoofdstad van het voormalige koninkrijk Mallorca en het tegenwoordige politieke en wetenschappelijke centrum van de Balearen. In de stad Palma wonen ruim de helft van het aantal eilandbewoners. Het aantal inwoners van de stad is in 100 jaar meer dan vertienvoudigd.

De hoogste bergen van Mallorca

Puig Major (1445 Meter)
Puig de Massanella (1365 Meter)
Tossals Verds (1115 Meter)
Puig de sa Rateta (1113 Meter)
Puig Tomir (1103 Meter)
Puig de l’Ofre (1093 Meter)
Serra d’Alfàbia (1068 Meter)
Puig des Teix (1064 Meter)
Puig de n’Alí (1035 Meter)
Puig de Galatzó (1027 Meter)
Puig Roig (1002 Meter)