10 vragen en antwoorden over de toeristenbelasting

Toeristenbelasting Mallorca

Sinds 1 juli 2016 geldt op Mallorca en de andere Iberische eilanden (zoals Ibiza) een een nieuwe toeristenbelasting. Deze moet door alle  – bijna alle –  vakantiegangers naar de eilanden welke overnachten betaald worden. Met de inkomsten uit de belasting worden diverse projecten voor het milieu gefinancierd.

Hoeveel moet ik betalen?

De belasting is voor het gemak ingedeeld in diverse klasses, een bezoeker van een (jeugd)herberg betaald bijvoorbeeld maar 50 cent per overnachting, bezoek je echter een luxe hotel dan loopt het bedrag op naar 2 euro per overnachting. Om het makkelijker te maken betaal je deze bedragen alleen de eerste negen dagen van je vakantie, na 10 dagen is het nog maar de helft. We zijn nog niet klaar, want over deze tarieven komt nog eens 10% BTW. Dus ook de belasting profiteert nog even mee.

Moet iedereen betalen?

Kinderen tot 17 jaar, pensioen gerechtigde, en bewoners van de eilanden zijn vrijgesteld van de toeristen belasting.

Alleen op Mallorca?

Nee, de belasting maatregel is ook ingevoerd op  Menorca, Ibiza en Formentera.

En hoe zit het met de passagiers van een Cruiseschip?

Ook zij betalen de belasting, tijdens het hoogseizoen is het 1 euro en in het laagseizoen 50 cent

En de verhuurders van vakantiewoningen en appartementen dan?

Ook zij moeten betalen, echter is een groot deel van deze woningen niet als dusdanig aangemeld, eigenlijk mogen deze woningen dan ook niet verhuurd worden. AirBnB en Wimdu hebben al aangegeven om de toeristenbelasting direct bij het boeken van een appartement in rekening te brengen en te zorgen voor de afdracht.  Het is dus een beetje aan de eerlijkheid van de verhuurder overgelaten of hij/zij de toeristenbelasting wil afdragen.

Hoe betaald men de belasting?

De regering maakt zich hier nogal makkelijk vanaf, het betalen doe je namelijk gewoon aan de receptie van het hotel of de accommodatie. De meeste touroperators wijzen er dan ook op dat er in het hotel nog een toeristenbelasting betaald moet worden.  De verhuurder of hotel eigenaar rekent vervolgens af met de Spaanse belastingdienst.

Wat doen ze met de inkomsten uit de toeristenbelasting?

Het geld wordt gebruikt voor het milieu en het landschap De eilanden in de Iberische zee hebben veel milieu problemen door het toerisme, Zo heeft Mallorca te weinig capaciteit om vervuild (riool)water schoon te maken, en wil de overheid stevig inzetten in het gescheiden inzamelen van afval. Verder is er veel werk nodig aan de drinkwatervoorziening. De laatste paar jaren gaan de reservoirs tot op de laatste druk leeg.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Het Spaanse ministerie voor toerisme aangelegenheden heeft een speciale website gemaakt over de toeristenbelasting. (www.illessostenibles.travel) Hier kun je op alle vragen wel een antwoord vinden, opvallend is de  enorme openheid waarmee het ministerie praat over de belasting. Verder zijn er op diverse plekken op het eiland flyers te vinden in meerdere talen met uitleg.

Wat vinden de Hotel eigenaren van de belasting?

De hotels op de eilanden hebben zich verenigd in een samenwerkingsverband, vanzelfsprekend zijn zij niet blij met de extra belasting, het zorgt voor extra administratie en men was in eerste nogal sceptisch over de gevolgen van de belasting. Dit jaar is al duidelijk geworden dat de bezoekers van de eilanden geen enkel probleem hebben met de belastingen. Verder is de belasting een enorme boost voor de economie op de eilanden, dankzij de belastingen kan er namelijk flink worden geïnvesteerd in nieuwe banen.

Was er vroeger ook niet een toeristenbelasting?

Klopt in 2001 was er ook een toeristenbelasting, toen werd het “Ecotaxa” genoemd, De hoteliers maakte zich toen echt kwaad en kregen tijdens de verkiezingen in 2003 de politiek op de hand om de Ecotaxa weer af te schaffen.  Wat er nu met de belastingen gaat gebeuren bij een wisseling van de regering is nog onduidelijk.