Duiken op Mallorca

De onderwater wereld rondom Mallorca is waanzinnig mooi, en oh oh wat vind ik het jammer dat ik niet meer mag duiken. Jaren lang was dat mijn ding, iedere vakantie ging in wel “onderwater”  Helaas is het voor alleen nog mogelijk om de onderwater wereld te bekijken met een snorkel. Mijn duikpak heb ik letterlijk vanwege mijn gezondheid aan de wilgen kunnen hangen.

Genoeg gejammer, want ik wil natuurlijk wel mijn verhaal over duiken in Mallorca kwijt.  Mallorca kent ruim 13 goede duikscholen verspreid over het gehele eiland. Waarbij de grootste concentratie duikscholen en verhuurbedrijven zich aan de noord- en oostkust van het eiland bevinden.  Vaak zijn de duikscholen ondergebracht bij één van de resort hotels.

Leren duiken

De meeste duikscholen bieden een basis duikopleiding aan volgens de PADI leesmethode, zodra je slaagt ontvang je een pasje waarmee je overal ter wereld kunt duiken en een uitrusting kunt huren.  Een duikopleiding kan in vijf dagen worden afgerond, je bent dan een PADI open water diver, je kunt dan tot 18 meter diepte duiken en krijgt naast theorie ook een uitvoerige opleiding over hoe je je onderwater moet gedragen en hoe je uitrusting werkt.  Je kunt je open water certificaat uitbreiden met meerdere supplementen zoals Adventure duiker of Advanced Open Water diver, Je leert dan duiken tot 30 meter, maakt een nachtduik en gaat samen met een gids een wrak duik maken. Verder leer je hoe je zo efficiënt mogelijk met de lucht in je tank omgaat.

Duiken in Mallorca

Dankzij de invloeden van de middellandse zee is de watertemperatuur gedurende de zomer best aangenaam, in Augustus is het op zijn fijnst de watertemperatuur is dan aangenaam warm met 26 graden.  De helderheid is gedurende de zomer ongeveer 30 a 40 meter tijdens de wintermaanden een beetje afhankelijk van de plek waar je duikt tussen de 10 a 40 meter.  De beste tijd om te duiken is tussen mei en oktober waar ik mijn voorkeur uitspreek voor begin juni of  laat in september.  De water temperatuur is aangenaam het weer is goed en Mallorca is nog niet overvol.

Duik plekken

De duikplekken in Mallorca zijn stuk voor stuk even bijzonder,  je kunt er duiken naar riffen, oude scheepswrakken en zelf grotduiken is mogelijk.

Een handige site om de mooiste duikplekken te vinden is Bigbluediving  en op Dive site directory beide sites zijn in het engels en geven duidelijke uitleg over de locatie, ligging en belangrijke informatie over de voorzorgsmaatregelen.