Alcudia

Alcudia ligt in het noordoosten van Mallorca en overziet de baai van Pollença in het noorden en de baai van Alcudia in het zuiden. Hoewel Alcudia door zijn centrale meer landinwaarts gelegen locatie bijzonder geschikt is als uitvalbasis voor zowel de noordelijke als de zuidelijke stranden van het schiereiland, is de stad door middel van Puerto Alcudia in het zuiden het sterkst verbonden met de zuidelijke kant. Behalve zon, zee, strand en restaurants. Bied Alcudia ook andere leuke uitjes voor een onvergetelijke vakantie.

Pollentia

De resten van de Romeinse nederzetting Pollentia liggen net buiten de binnenstad onder andere het forum en het Capitool zijn bewaard gebleven.Vlakbij de blootgelegde ruïnes is ook het bijbehorende museum waar tentoongesteld is wat er gevonden is. Op zo’n tien minuten wandelen ten zuiden van Pollentia ligt ook het Romeinse amfitheater. Hoewel het amfitheater de eer heeft het kleinste bewaard gebleven Romeinse theater van Spanje te zijn is het wel een bezoek waard. Het theater kijkt namelijk uit over de baai en ook zonder voorstelling blijft goed te zien dat de Romeinen wisten waar ze op uitkeken.

Historische Binnenstad

Binnenstad van AlcidiaDelen van de historische binnenstad van Alcudia gaan terug tot aan de dertiende eeuw. Hoewel in grote delen vooral het stratenplan bewaard is gebleven. Desondanks doen ook latere toevoegingen zoals die uit de renaissance niets af aan het historische karakter. Extra sfeer is ook in deze tijd toegevoegd aangezien een breed scala aan restaurantjes en lokale artiesten in de historische binnenstad zijn deuren heeft geopend. Hierdoor zijn de soms wat kromme straatjes nog charmanter zijn geworden.

Nationaal Park S’Albufera

Net buiten het schiereiland ligt Nationaal Park S’Albufera dat met dank aan zijn eigen bushalte goed te bezoeken is vanuit Alcudia. Het park is een stuk natuurgebied dat vandaag de dag  een wetland genoemd wordt.  vroeger hadden we dit een moeras genoemd. Gelukkig zijn er goede paden om deze belangrijke en populaire tussenstop voor trek- en watervogels aan te doen. Het park is het best te doen tijdens het migratie seizoen in april en mei. Vanuit de verschillende observatiehutten en torens zijn het hele jaar door zeker enkele van de ruim 200 vogelsoorten te zien.

Sant Jaume

De beschermheilige van Alcudia heet Sant Jaume. In het Nederlands Sint Jacob. Zijn festival loopt van 18 tot 26 juli en gaat gepaard met een wervelwind van activiteiten die niet alleen Sant Jaume, maar de geschiedenis van Alcudia tot aan de Romeinse tijd toe vieren. Elke drie jaar is er op 26 juli een bloottavoet processie ter ere van het beeld van Sint Christus, een gebruik dat begon in 1507 toen het beeld bloed zweette en daarmee het einde van een hevige droogteperiode inluidde. De eerstvolgende processie is in 2018 en het beeld zelf is, voorzien van een prachtig barok altaar, in de kerk van Sant Jaume te zien.

Megalithische bouwwerken

Mallorca en nabijgelegen Menorca hadden tijdens de ijzer en bronstijd een eigen distinctieve cultuur bekend als de Talaiot cultuur. Zoals veel culturen uit deze tijd hebben ze enorme stenen bouwsels opgericht waarvan de Talaiot, Afgeleid van het Arabische woord voor wachttoren, het meest distinctief is. Of een Talaiot ook echt een wachttoren is blijft de vraag. Ze werden al gebouwd voor de oudst gevonden wapens op het eiland. Vlak achter het Romeinse amfitheater van Alcudia is een grot die diende als begraafplaats voor de cultuur. Voor een goed beeld van de enorme stenen die gebruikt werden voor de bouwwerken, is de net buiten het schiereiland gelegen Talaiot de Son Simó een uitgelezen locatie. Maar de megalithische bouwwerken en andere sporen van de Talaiot cultuur zijn over heel Mallorca te vinden.

Boek Mallorca vakantie via Neckermann
Iedere maand een leuke nieuwsbrief over Mallorca

Iedere maand een leuke nieuwsbrief over Mallorca

Wil je ook leuke nieuwtjes en updates over Mallorca in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Alles over Mallorca.nl

Je staat op de lijst!