Valldemossa

Één van de mooiste dorpen van Mallorca, zo mag je Valldemossa best wel noemen.  Het dorp is gelegen in de heuvels van het Traumuntana bergketen en ligt op ongeveer 17 kilometer van Palma de Mallorca. Dit maakt Valldemossa de perfecte dagtrip. Niet alleen voor een dagje weg is Valldemossa de perfecte plek ook menig outdoor fanaat kan hier al zijn energie kwijt.

Valldemossa heeft ongeveer 2.000 duizend inwoners en straalt nog steeds als een traditioneel dorp  mede door de smalle straatjes, en het gebruik van natuursteen als verharding voor deze smalle straatjes. Dat natuursteen komt ook weer terug in de huizen.  Elke woning is voorzien van prachtige bloemen en planten waardoor het dorp tot een van de mooiste dorpen van Mallorca genoemd mag worden. Veel deuren in Valldemossa zijn voorzien van religieuze tekens, een symbool van de patroonheilige Sint Catalina Thomás. Dit symbool is een beschermteken, een traditie waarmee de inwoners van Valldemossa zich beschermen tegen het kwaad. Het geboortehuis van Catalina Thomas is te vinden in Carrer de la Rectoria, op 28 juli viert men een groot dorpsfeest ter ere van deze heilige.

Het dorp als museum

Je komt vooral naar Valldemossa om het klooster uit de 13de eeuw te bekijken,  de beroemde componist Frederic Chopin verbleef hier. ‘ Cartuja de Valldemossa’ is een Kartuizer klooster en werd oorspronkelijk opgericht als een koninklijke residentie totdat het in 1399 werd gewijzigd in een klooster.

Veel schrijvers, componisten en dichters vonden in dit klooster hun inspiratie. Waaronder Chopin welke tijdens de winter van 1838 en 1839 in Valldemossa leefde.  Tijdens de zondagen in augustus vindt jaarlijks het Chopin festival plaats met concerten in het klooster.

De kleine straatjes van het dorp vol met kleine charmante cafeetjes, gallerijen en leuke cadeauwinkeltjes zijn meer dan een wandeling waard. Nog steeds serveren de kleine bakkerijen in het dorp de tradionele ‘Coca de Patata’  wat niks anders dan aardappel taart betekent.  Deze zoete cake wordt gemaakt van gekookte aardappelen en in vormen gedrukt en lijkt het meest op een zacht broodje. Het wordt vooral geserveerd met een kopje koffie of een dikke warme chocolademelk. Het is vooral onder de lokale bevolking erg populair.

Daarnaast zijn er ook kunstwerken van bekende mallorcanen te zien en andere internationale kunstenaars zoals Miro en Picasso. De bezienswaardigheden zijn dagelijks geopend tussen 9.30 en 13.00 uur en van 15.00 tot 18.30.

De omgeving van Valldemossa is omgeven door vruchtbare landbouwgronden waar olijven en amandelbomen worden geteeld. Ondanks de toename van het toerisme is veel van deze landbouw bewaard gebleven.

De straten in Valldemossa bestaan zoals eerder beschreven uit natuursteen wat door de jaren heen en de toegenomen verkeersdrukte is gepolijst. Dat betekent dat de steden tijdens een regenbui erg glad kunnen worden en dat de straatjes soms erg lastig lopen. Op de stijlere straatjes liggen dan ook matten om het lopen te vergemakkelijken.

 

Boek Mallorca vakantie via Neckermann
Iedere maand een leuke nieuwsbrief over Mallorca

Iedere maand een leuke nieuwsbrief over Mallorca

Wil je ook leuke nieuwtjes en updates over Mallorca in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Alles over Mallorca.nl

Je staat op de lijst!