[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.19.17″ background_color=”#f0f8ff” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” global_module=”124046″ saved_tabs=”all”][/et_pb_dmb_breadcrumbs]

Soller en Port Sóller

Gelegen in het gouden dal aan de noordwestkust van Mallorca ligt het plaatsje Sóller, (13.900 inwoners) de omgeving rondom Sóller is erg vruchtbaar en nergens anders op het eiland groeien dan ook zoveel sinaasappels, citroen en limoenen. Sóller ligt op ongeveer 30 km van de hoofdstad Palma de Mallorca en daarmee een populaire bestemming voor dagtrippers welke met het oude historische treintje vanuit Palma de Mallorca naar Soller komen. De cafés en diverse tapas restaurantjes aan de Placa Constitucid zitten dan ook gelijk vol zodra de eerste zonnestralen zich laten zien en waarom ook niet, de terrassen zijn zeer uitnodigend om even bij te komen van de stadse hectiek.

 

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van Sóller

De beroemde tram van Soller

Eerste bewoning van Soller gaat terug naar 5.200 jaar voor Christus, er zijn bronzen beelden gevonden uit deze tijd (nu te zien in het Museu de Mallorca) Door de ligging in het Tramuntana heeft het erg lang geduurd voordat Soller kon meeprofiteren van de bezetting door de Romeinen. Piraten en andere plunderaars wisten Soller wel te vinden door de gunstige ligging aan zee en de haven. Vooral de Moren en de piraten uit Algeria wisten Soller te vinden en namen niet alleen waardevolle zaken mee maar ook vrouwen en kinderen waren niet veilig.

In 1651 sloeg de bevolking van Soller terug en versloeg men ruim 1.600 piraten. Dit viert men nog elk jaar, de lokale bevolking verkleed zich dan als Moor en de verovering wordt nog dunnetjes over gedaan op één van de stranden in de haven van Soller.

In de 19de eeuw werd Soller een van de belangrijkste exportsteden van citrusvruchten en olijven. Daarmee kwamen ook veel Fransen naar Soller. het waren namelijk de Fransen die voor de vele handelsbetrekkingen zorgde tussen het vaste land en het eiland Mallorca.

In 1865 maakte een vervelende plaag een einde aan het succes van de citrusvruchten-plantages, de export stopte en de geldkraan was opgedroogd. Hierdoor vertrokken veel inwoners naar het nieuwe land om daar opnieuw te beginnen. Gelukkig keerde het tij doordat doktoren ontdekte dat citrusvruchten veel vitamine C bevat en daarmee werd de gezonde werking van het citrusfruit bekrachtigd en dat zorgde voor verkoop records.

Treinverbinding Palma de Mallorca naar Sóller

In 1914 werd er tussen Palma de Mallorca en Soller een trein/tram verbinding gebouwd om de grote hoeveelheden citrusfruit en olijven te vervoeren naar de grotere haven van Palma de Mallorca.

Deze smalspoor trein rijdt nog steeds. Alleen nu als toeristische attractie. In de oude wagons worden de toeristen over het bezienswaardige spoorlijntje vervoert richting Soller. De trein vertrekt 5 x per dag van Placa d’Espanya in Palma.

De orange Express is de tram van Sóller naar Port de Sóller en gaat ieder uur. De vijf km-lange rit duurt ongeveer 20 minuten en rammelt en ratelt door de achtertuinen en langs de plantages richting Port de Sóller.

Vanuit Port De Soller kun je met de bus terug naar Palma via Deia en Valdemossa. Een combinatie ticket trein-tram kost € 32,- per persoon. Meer informatie en de vertrektijden van de trein vindt je op de site van de trendesoller.com De kaartjes kun je bij het station in Palma de Mallorca kopen. Je kunt ook een dagtocht in combinatie met Valldemossa boeken inclusief de tram naar Port de Sóller

Restaurants in Sóller

Een goed restaurant vinden in Sóller is lastig. De hotel-restaurants zijn op dit gebied de beste keuze. Anders is het verstandig om iets te zoeken in Port de Sóller. Om te snacken kun je best wel in Sóller terecht maar echte culinaire hoogstandjes zijn we niet tegen gekomen. De meeste restaurants zijn gericht op toeristen en bieden vooral veel kant-en-klaar gerechten met een toeristenprijs.

Vakantie Mallorca met TUI

Last minute vakantie Mallorca

TUI is de onbetwiste Mallorca specialist. Naast veel eigen hotels en eigen lijnvluchten naar Mallorca heeft TUI het grootste aanbod aan accommodaties voor gezinnen en Adult-Only in Mallorca. TUI is altijd vriendelijk voor de portemonnee.