Santa Ponsa

Gelegen in een baai met genoeg beschutting tegen de weersinvloeden ligt de kleine badplaats Santa Ponsa op slechts 20 kilometer van de hoofdstad Palma de Mallorca. Santa Ponsa is al ruim 40 jaar een bekende toeristische trekpleister en voor al populair bij de Britten. Santa Ponsa is gelukkig bespaard van de torenhoge hotels en resorts, toch is het gebied voorzien van veel vormen van accommodatie waar vooral vakantie villa’s de overhand hebben.

Santa Ponsa heeft altijd een een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Mallorca, in 1229 trok Jacobus I van Aragón (Jaume) naar Santa Ponsa om het eiland terug te winnen van de Moren.  In de prachtige haven is nog een gedenkteken aangebracht om de landingsplaats aan te geven. De verovering wordt nog steeds groots gevierd, elk jaar in september tijdens het festival Rei en Jaume.

Hotels in Santa Ponsa

Er komt geen einde aan hotels en appartementen complexen in Santa Ponsa, de meeste vakantiegangers komen hier met een pakketreis (ticket  + hotel) en er is keuze genoeg in tussen self-catering of all-inclusive.  De gehele kuststrook is volgebouwd met appartementen dus het is goed mogelijk om en kamer te krijgen met zeezicht.

Er is slechts één hotel met een 5 sterren classificatie, en dat is tevens het golfresort, Port Adriano Golf & Spa. Liever iets rustigers? Reis dan iets verder door en zoek in het binnenland  (richting Calvia) een schattige Finca op, je leert dan het echte Mallorca kennen. in plaats van het massa toerisme.

Activiteiten in Santa Ponsa

Het strand is natuurlijk de place to be, dit is dan ook de plek waar je wel een paar dagen kunt relaxen en ontspannen. Het zwemgedeelte is afgezet zodat je niet in aanraking komt met een verdwaalde boot.  Vanzelfsprekend zijn er parasols en ligbedden te huur. Op het water zelf kun je een waterfiets huren of indien het wat sneller mag een jet ski.  Het is ook mogelijk om de duiken, Duikuitrusting kun je ter plekke huren. (neem wel je duikbrevet mee)  Langs het strand ligt een promenade met diverse bars, cafe’s, restaurants en de verplichte souvenirwinkeltjes.

Shoppen is Santa Ponsa is begrenst tot een paar supermarkten, en giftshops. verder wordt er veel keramiek verkocht gemaakt door de lokale inwoners van het gebied rondom Santa Ponsa. Verder is er een uitgebreid aanbod in alles wat te maken heeft met watersport.  Santa Ponsa heeft geen weekmarkt, de dichtstbijzijnde markt wordt elke woensdag in Andratx gehouden.

Met twee jachthavens, zijn zijn zeil en boottrips erg populair in Santa Ponsa, de tourist office heeft altijd een actueel aanbod van de boottrips.  Gek op golf? Dan zit je in Santa Ponsa goed. er zijn diverse golfbanen te vinden in de omgeving, en eentje begint zelfs in Santa Ponsa zelf.  Tennissen kan ook, er zijn diverse tennisbanen te vinden rondom het dorp.