Geschiedenis

De geschiedenis van Mallorca is er eentje die niet snel te beschrijven is, daar zou je theoretisch een hele website mee kunnen vullen. Geschiedenis was niet echt mijn favoriete vak op school, en als ik terugkijk was in absoluut niet de enige in de klas die het niet altijd even boeiend vond, toch ga ik proberen de belangrijkste geschiedkundige momenten even toe te lichten in dit hoofdstuk, mocht het toch saai zijn of mocht ik iets gemist hebben dan sta ik open voor alle kritieken.

Een geschiedenis vol met invasies en handel

Mallorca is door zijn liggen in de Middellandse zee altijd zeer in trek geweest bij de veroveraars, indringers, kolonisten en toeristen. Zij hebben allen bijgedragen in de zeer omvangrijke geschiedenis van het eiland.

De geschiedenis begint voor de meeste inwoners van Mallorca pas rond de 13de eeuw. Toen veroverde de Catalanen het eiland van de Moren.

De Middellandse zee is lang het middelpunt geweest van de handelsroutes tussen Afrika en het vaste land van Europa, Mallorca was (en is) dankzij haar positie in de Balearen een belangrijk handelscentrum geweest.  Eerst voor de Feniciërs en later gevolgd door de Carthagers.

Rond 123 voor Christus waren de Romeinen het zat, het geplunder, de piraterij, de toen al aanwezige criminaliteit zorgde er voor dat de Romeinen een expeditie organiseerde om de Balearen te veroveren, dat lukte in 123 voor Christus toen Quinto Cecillo het eiland onder zijn hoede kreeg. Op dat moment ging het voor de wind op het eiland, de rijkdom van de Romeinen bracht twee belangrijke handelssteden op het eiland, Palma de Mallorca en Pollentia (Alcudia)

we springen even snel vooruit, Door de al eerder beschreven ligging van Mallorca beefde het eiland onder de angst van piraten uit Noord Afrika,  als reactie daarop kregen sommige zeevaarders van de koning het recht en de opdracht het land te verdedigen. Deze vergunning had natuurlijk zijn impact op het gezag en de uitstraling van deze zeevaarders. Enkele bekende namen zijn Captain Antoni Barcelo, welke het zelfs tot luitenant van de Spaanse Armada heeft geschopt.  Een andere beroemde zeevaarder is Fray Junipero Serra uit het plaatsje Petra, hij ging verder dan kapitein Barcelo en ontdekte onder andere San Francisco en diverse andere steden aan de Californische kust.

Napoleon zorgde in het begin van de 19de eeuw voor een behoorlijke domper op het dagelijkse leven in Mallorca. Veel Catalaanse vluchtelingen zorgde voor een grote economische en sociale onrust op het eiland.  Maar deze eeuw was ook een eeuw van veel veranderingen, er werden communicatiemiddelen geïnstalleerd tussen het eiland en het vaste land en rederijen werden opgericht voor veerdiensten maar ook om handel te drijven met Indië.  De brede moeras achtige vlakte in de buurt van Palma werd droog gelegd en voor landbouwdoeleinden ingericht. er werd een spoorlijn gebouwd en de Catalaanse taal kreeg weer een nieuwe betekenis op het eiland.

Aan het eind van de 19de eeuw ging het snel dal afwaarts met Mallorca, de druivenpest (luis) vernietigde de druivenoogst en de wijnplantages. en door het verlies van Cuba, Puerto Rico en de overige kolonies zoals de Filipijnen deden de scheepsbouw weinig goed.  Veel inwoners emigreerde dan ook naar Amerika.

Ontwikkeling van het toerisme

Het was eigenlijk pas in de jaren zestig dat het toerisme op het eiland zich begon te ontwikkelen, en daarmee begon ook de ontmanteling van de traditionele manier van leven op het eiland.  Het toerisme begon rustig met slechts 500.000 bezoekers per jaar, in de jaren negentig wisten ruim 6,5 miljoen bezoekers het eiland te vinden met Palma de Mallorca als favoriet in de eiland-stedentrip reizen.