Culinair Mallorca

De massale aanbiedingen voor all-inclusive vakanties verdringen de typische Majorcaanse keuken naar de achtergrond. Met een beetje geluk serveert het hotel een kant-en-klare Paella en kun je bij het eten een karafje Sangria bestellen.  Toch loont het de moeite om de typische Majorcaanse Keuken te proberen, en bezoek gewoon een typisch lokaal restaurantje, ook al ben je de Spaanse taal niet machtig met handen en voeten en een beetje moed kom je heel ver.  En zeg nu zelf, patat en hamburgers kun je thuis om de hoek ook eten.

Koffie

lunchWe beginnen natuurlijk met koffie, voor mening één de eerste levensbehoefte in de morgen (voor mij wel trouwens).

een Cafe Solo is een sterke koffie die op espresso doet lijken, een stuk sterker dan een Haags bakkie.  Een Cafe con Leche is een koffie met melk en een Cortado is een koffie met melk maar dan kleiner (en sterker)  Bij de koffie drinken de locals graag een borrel, denk dan aan brandewijn, Whisky, een Hierbas (kruidenlikeur) of een Palo (likeur uit Johannesbroodpitten)  Een Cafe Solo met een shot Brandewijn of Cognac wordt in Mallorca een Caragillo genoemd.

Ontbijt

Ensaimadas zijn typische gerechten voor de Balearen, de broodjes lijken op Deens gebak en zijn vaak bereid met reuzel, als smaakmaker. Deze broodjes kunnen best zwaar op de maag liggen in de ochtend maar zijn met poedersuiker erg lekker.

Bocadillos zijn broodjes of baguettes en worden vaak met vleeswaren, kaas, tonijn, ei, ham, worst of vis belegd. De broodjes zijn naar wens koud of warm te eten.  De lokale inwoners eten de Bocadillos graag met Sobrasseda een worst uit varkensvlees met rode peper en veel andere kruiden en smaakmakers.

Tortillas mogen niet ontbreken op de menukaart, de omeletten worden op diverse wijzen gemaakt. De meest bekende tortilla is wel de Franse omlet, (Tortilla a la frances) of de boerenomlet (tortilla Paisana) de Spaanse omleg (Tortilla al la Espanola) wordt gemaakt met aardappelstukjes.

Tapas

tapas-3Wel bekend ondertussen in Nederland, maar nog beroemder in Mallorca, Tapas vindt je bijna overal. Elke bar heeft wel een kleine tapas kaart of een tapas buffet waar je zelf je bordje vol schept met de lekkerste kleine hapjes.

Een typische mallocaanse tapas is de Pa Amb Oli, een stuk witbrood wat met (olijf)olie is besprenkelend en is belegd met tomaat, ham, en kaas. Verder mogen dadels in spek ingewikkeld natuurlijk niet ontbreken en is aioli de lekkere knoflookmayonaise altijd een lekkere teaser voor je smaakpapillen.

Tapas kun je zowat overal in Mallorca wel eten, echter verschilt de kwaliteit van dat wat aangeboden wordt per restaurant, vraag altijd aan een local waar hij/zij tapas gaat eten dan weet je zeker dat je het ‘echte  werk’ krijgt.

Lunch

De lunch op Mallorca wordt in vergelijking met de noord Europese landen laat gegeten en is rijk aan vette producten zoals Fritto Mallorquin een gerecht met lever en diverse kruiden en honing. een ander veelvoorkomend lunchgerecht is Tumblet een ovenschotel met aardappel, aubergines, en veel tomatensaus met knoflook.  Al deze gerechten liggen redelijk zwaar op de maag, en mag dan ook worden weggespoeld met een glas rode wijn (al dan niet aangelengd met water) deze lunchgerechten zul je trouwens niet aantreffen in de toeristen gebieden daar staan eerder de gangbare broodjes en fastfood gerechten op het menu.

Vis

Aan de kust mogen visgerechten absoluut niet ontbreken op de menukaart, de locale vissers brengen dagelijks de vangst binnen en daar zitten erg lekkere vissoorten tussen. Maar ook inktvis en en mosselen.  Helaas komt het steeds vaker voor dat de vis van het vaste land komt omdat de dagprijs van de verse vis te hoog is.

Gamba’s horen thuis in de Spaanse keuken echter is de prijs van deze lekkernij tegenwoordig vergelijkbaar met een stuk eerste klas rundvlees uit Argentinië en wordt er spaarzaam mee omgegaan in de keuken.

Paella

Paella heet officieel Paella Valenciana en geeft daarmee duidelijk haar herkomst van het vaste land aan. Toch is dit Spaanse gerecht met vis, gele rijst en groenten een basis gerecht voor menig menukaart. Ondanks dat Paella niet typisch is voor Mallorca  mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een vakantie op Mallorca.  Dit typische Spaanse visgerecht wordt dan ook bijna overal geserveerd en bereid in de reusachtig grote Paella pannen.

Nagerechten

de nagerechten op Mallorca bestaan meestal uit veel vers fruit, of een Flan (zoete pudding) regionaal wil men ook wel eens Menjar blanc serveren, een rijke pudding/vla met amandelsmaak.  Helado is ijs, en een lekkere afwisseling is Gató d’ ametlla een zachte cake met vanille en amandelen.

Wie toch moeite heeft met de Spaanse en Mallorcaanse keuken, geen enkel probleem bijna overal krijg je wel pasta, pizza en een goed stuk vlees met friet of aardappels.

gerechten vertalingen

Cargols con Allioli – slakken in knoflook mayonniasse
Porcelleta – speenvarken
conill – Konijn
Gató d’ametella – amandelkoek

Dranken

agua con gas – water met koolzuur
ague sin gas – water zonder
sumo de naranja natural – vers geperste sinasappelsap

 

 

 

Iedere maand een leuke nieuwsbrief over Mallorca

Iedere maand een leuke nieuwsbrief over Mallorca

Wil je ook leuke nieuwtjes en updates over Mallorca in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Alles over Mallorca.nl

Je staat op de lijst!